TAALMAKELAAR

taalmakelaar ontwikkelbrigade

TAALMAKELAAR: TEKSTEN EN VERBINDING

Taalmakelaar: hertalen en verbinden

Veel van wat stroef gaat, komt omdat mensen elkaar niet verstaan. Managers en werknemers spreken een andere taal. Overheid en burgers raken hun verbinding kwijt. Softwareleveranciers en bedrijven praten langs elkaar heen.

Soms gebruiken mensen dezelfde woorden, maar bedoelen ze iets anders. Daar kom ik - als taalmakelaar - in beeld. Door te luisteren en te kijken wat er ‘onder de waterlijn’ gezegd wordt. En door de partijen door begrip, respect, focus op de bedoeling en heldere taal weer bij elkaar te brengen.

Heldere, toegankelijke teksten

Flyers, brochures, handboeken, intranetteksten, beleidsnota’s, projectplannen, webteksten en grote en kleine organisatieverhalen – ik schrijf ze voor je. In een taal die je doelgroepen begrijpen, en die bij jou en je organisatie past. Wil je zelf heldere teksten leren schrijven? Dan kan ik je coachen.

Ook kan ik je helpen met het hertalen van je bedrijfstaal. Ik zet je brieven, webteksten, nieuwsbrieven en jaarverslagen om naar heldere, toegankelijke taal waar je klanten en andere stakeholders wat mee kunnen.groep mensen

De verhalen van je organisatie vastleggen en behouden

Taal heeft ook een belangrijke rol bij het vastleggen van de geschiedenis van een organisatie. Dat wordt steeds belangrijker in deze tijd waarin alles voortdurend verandert.

Er is vaak geen ruimte om acties, best practices, praktijkcasussen, gemaakte keuzes, ontwikkeld beleid en succesverhalen vast te leggen. Dat is jammer, want daardoor raakt er veel kennis kwijt. Ik kan helpen bij het opschrijven van de verhalen van je organisatie, zodat deze niet verloren gaan.


taalsleutelen coaching teksten schrijven ontwikkelbrigade

TAALSLEUTELEN: COACHING TEKSTEN SCHRIJVEN

Moet je regelmatig teksten schrijven voor je werk? En vind je dat lastig? Vraag je je af of je klant je tekst wel begrijpt? Met Taalsleutelen, een korte coaching teksten schrijven, leer ik je hoe je zelf heldere teksten in duidelijke taal kunt schrijven. Teksten die de lezer ook begrijpt.

‘Makkelijk’ schrijven is moeilijk

Een brief, een e-mail, een folder of een webtekst. Heldere teksten in duidelijke taal. Een goede tekst ziet er bedrieglijk makkelijk uit. Toch zijn er veel mensen die worstelen met het schrijven van duidelijke teksten. En dat is jammer, want met een moeilijk leesbare, wollige tekst komt wat je zeggen wilt niet altijd over. Je mist je doel, het is niet leuk, en het kost je bovendien veel tijd: tijdens het schrijven, en daarna, als er dingen mislopen omdat de lezer je niet begrijpt.

Taalsleutelen – een korte schrijfcoaching op maat

Wil jij beter leren schrijven? Maak dan gebruik van Taalsleutelen. Taalsleutelen is een korte schrijfcoaching op maat. Net als een eigen handschrift ontwikkel je een eigen, persoonlijke schrijfstijl. Dat doe je meestal niet bewust. Hoe je schrijfstijl er uit ziet hangt af van:

schrift
Taalsleutelen begint met een scan van je persoonlijke schrijfstijl. Samen met jou kijk ik hoe je schrijft, en waarom:
Daarna geef ik je tips hoe je je persoonlijke schrijfstijl kunt verbeteren, en oefenen we samen.

Taalsleutelen: iets voor jou?

Wil je snel duidelijker en effectiever leren schrijven? Op je werk, tijdens je studie of privé? Dan is de coaching Taalsleutelen mogelijk iets voor jou.
pen

Wat kun je verwachten?

Een persoonlijke coachingssessie Taalsleutelen duurt gemiddeld 3 uur, plus een uur telefonische nazorg.

 1. Vragenlijst
  Vooraf vul je een korte vragenlijst in, en stuur je me een paar voorbeelden van teksten die je hebt geschreven. Zo kan ik inschatten met welke taalinstrumenten ik je snel het beste kan helpen.
 2. Coachingsessie
  Daarna maken we een afspraak. Tijdens de coachingsessie kijk ik samen met jou hoe je schrijft, leer ik je hoe je je persoonlijke schrijfstijl kunt verbeteren, en oefenen we samen.
 3. Persoonlijke Taalsleutelkist
  Na de coachingsessie ontvang je van mij je persoonlijke Taalsleutelkist: een gereedschapskist met daarin alle tips en voorbeelden die jij nodig hebt om duidelijk en effectief te kunnen schrijven.
 4. Nazorg
  Ook bied ik je een uur telefonische nazorg. Je kunt deze tijd gebruiken om extra advies te vragen, of om mij mee te laten kijken naar een tekst die je aan het schrijven bent.
 5. Maatwerk
  Heb je meer tijd nodig, of wil je liever een aantal Taalsleutelsessies? Dat kan ook.

Meer weten of je aanmelden?

Wil je meer weten of wil je je (organisatie) aanmelden voor de coaching Taalsleutelen? Neem contact met mij op - dan kijken we samen wat we mogelijk kunnen maken.


workshop taal van klachten ontwikkelbrigade

WORKSHOP: DE TAAL VAN KLACHTEN

Een klacht is een teken dat er iets niet goed gaat in de verbinding tussen mensen: er hapert iets in de communicatie. Alle reden om er serieus mee om te gaan. De kracht van een klacht is dat je ervan kunt leren. Maar hoe doe je dat precies? In deze workshop leer je de taal van klachten. Ik laat je (en de organisatie waar je in werkt) zien en ervaren hoe je omgaat met klachten en – nog beter – hoe je kunt voorkomen dat er veel klachten ontstaan.

Wie wacht er op een klacht?

De afhandeling van een klacht kost tijd. Klachten zijn niet goed voor het imago van je organisatie. En ben je als medewerker zelf onderwerp van een klacht, dan is dat niet prettig. Maar draai het nu eens om en stel je voor dat jij degene bent met een klacht:

Een klacht indienen, dat doe je niet zomaar. Er is vaak al veel aan voorafgegaan. Je hebt last van de manier waarop iemand anders je heeft behandeld. Zoveel last dat je er tijd en moeite voor uittrekt om de klacht op te schrijven en bekend te maken. Misschien heb je gelijk en klopt je beeld van wat er gebeurd is. Misschien heb je ongelijk. Kan degene waar je over klaagt er niets aan doen. Of er is sprake van een misverstand.

Klachten – daar zit niemand op te wachten. Maar als ze ontstaan, kun je er maar beter op voorbereid zijn, en er je voordeel mee doen.

Hoe ga je om met klachten?

Omgaan met klachten is niet:

Klachten negeren is hetzelfde als je handen voor je gezicht doen en hard roepen dat je niets ziet. Wat je niet ziet, dat is er niet, toch? Foute gok. Het achterliggende probleem verdwijnt er niet door, en duikt altijd weer op. Maar dan erger. Je gelijk krijgen, en een klacht als ‘ongegrond’ afvinken voelt misschien even goed, maar lost ook al niets op. Want de verstoorde relatie met de klager is er niet mee opgelost. Grote kans dat die relatie er alleen maar slechter op geworden is. En daar schiet niemand iets mee op.
klacht: verbroken verbinding

Terecht of onterecht, een klacht is altijd een signaal dat er iets mis gaat tussen mensen. De wie-heeft-de-schuld-vraag en de wie-heeft-er-gelijk-vraag zijn niet zo belangrijk. Veel interessanter is het om te onderzoeken waar het is fout is gegaan, hoe je dat had kunnen voorkomen, en hoe je weer met elkaar verder gaat.

Goed met klachten omgaan begint met de klager ruimte geven en luisteren. Wat zit er achter de woorden van de klacht zoals die op papier staat? Wat is er precies verkeerd gegaan in de relatie tussen jou, je organisatie en de klager? Hoe herstel je de kapotte verbinding? Want dat is je uiteindelijke doel: zorgen dat je weer op goede voet verder kunt met elkaar.

De taal van klachten: iets voor jou?

Heb je in je organisatie te maken met klachten en de afhandeling daarvan? Dan is de workshop 'De taal van klachten' mogelijk iets voor jou.

Wat kun je verwachten?

In de (in company) workshop van 2 dagdelen werk je in een kleine groep met realistische casussen, liefst met echte klachtsituaties uit je eigen organisatie. Tijdens het eerste dagdeel van de workshop leer je hoe klachten ontstaan, hoe je ermee omgaat, en hoe je ze kunt voorkomen. In het tweede dagdeel oefenen we samen.

 1. Voorbeelden van klachten
  Voorafgaand aan de workshop vraag ik je om een aantal (geanonimiseerde) voorbeelden van klachtsituaties binnen je organisatie. Die gebruik ik voor de voorbereiding van de workshop. Daarna maken we een afspraak voor de workshop.
 2. Workshop
  In de workshop kijken we vooral naar de taal van klachten. Dat begint met de verbinding met de klant. Wat wil de klant van je organisatie, en wat kan jij wel en niet bieden? Daarin zijn verwachtingen heel belangrijk. Voor een groot deel ontstaan die door hoe we met elkaar praten. De toon van een brief of e-mail bijvoorbeeld, maar ook wat je wel en niet zegt in een (telefoon)gesprek:
  • Hoe voorkom je dat er iets stuk gaat in de verbinding tussen jou en je klant?
  • Welke woorden gebruik je in je brieven (en welke juist niet)?
  • Wanneer reageer je schriftelijk, en wanneer is het handiger om persoonlijk contact te zoeken?
  • Wat zijn veelvoorkomende misverstanden waardoor klachten ontstaan?
  • Hoe verplaats je je in de klager, en hoe kom je tot een oplossing waar jullie allebei wat aan hebben?
 3. Klachtentaalgids
  Na de coachingsessie ontvang je van mij een Klachtentaalgids voor je organisatie: een overzicht met de taal van klachten zoals jullie die met elkaar hebben afgesproken tijdens de workshop, aangevuld met tips over het omgaan met klachten.
 4. Maatwerk
  Heb je aanvullende of andere wensen? Laat het me weten; er is heel veel mogelijk. Bijvoorbeeld:
  • Individuele (één-op-één) coaching
  • Nazorg, bijvoorbeeld een terugkom-moment of aanvullende coaching
  • Training om medewerkers zelf intern workshops over de taal van klachten te laten verzorgen
  • Ondersteuning bij de ontwikkeling van klachtenbeleid, een klachtenprotocol of klachtenmanagement
klacht: herstelde verbinding

Meer weten of je aanmelden?

Wil je meer weten of wil je je (organisatie) aanmelden voor de workshop 'De taal van klachten'? Neem contact met mij op.


CONTACT

contact

Wil je meer weten over de Ontwikkelbrigade?
Kennismaken? Ideeën uitwisselen?

Neem dan contact met me op.


06-22632307

trudy@ontwikkelbrigade.nl